koprivnica, 2008./projekt

    U petak 13.06.2008. u Koprivnici na dva mjesta, u Domu za stare i nemočne i dječjem domu "Svitanje", nastupila je grupe umjetnika sa projektom nazvanim "PLEH U KOPRIVNICI". Grupa umjetnika koju čine Kata Mijatović, Marijan Molnar, Zoran Pavelić, i Vlatko Vincek u ovim prostorima izvela je umjetničke intervencije, instalacije i akcije koje se odnose na specifičnost ovih prostora i njihovih stanare.

Postav sa akcijama mogao se pratiti u ovim prostorima taj dan u vremenu od 11 do 13 u i od 16 do 19 sati.

Dokumentacija ovih događanja bila je prezentirana  tjedan dana poslije na izložbi ove grupe u Galeriji S u Koprivnici / 28. 06. 2008/


“Svaki od četvoro protagonista Umjetničke organizacije Pleh posjeduje samostalnu umjetničku biografiju, zasebne puteve djelovanja i individualne umjetničke interese. Samo uvjetno mogli bismo reći da postoje točke približavanja, ali da one nisu ni programske ni jezične prirode. Djelovanje putem medijske prakse, diskretni, pažljivi i minimalistički postupci, interevencije unutar biranih prostora te socijalna izoštrenost možda bi se mogli naznačiti kao karakteristike prisutne kod svih autora, ali uz napomenu da se te vrijednosti unutar pojedinog autorskog sloga i međusobno u mnogo prilika mijenjaju, interferiraju i napuštaju.  

Nazivanjem svoje izložbe Pleh u Koprivnici ne samo da direktno asociraju na predstave putujućih grupa već i izravno lociraju predmet svojih interesa: određeno mjesto, prostor jednoga grada, životne ambijente sasvimodređenih socijalnih skupina. Time se mjesto „gostovanja“ određuje kao aktivna, provocirajuća kategorija kojoj umjetnici ne pristupaju bez interesa da mijenjaju ili makar signiraju neuralgične točke.”


Marijan Špoljar

projektiprojekti.htmlprojekti.htmlshapeimage_1_link_0